Velkommen, gjest! [ Registrer | Logg innrss  |  tw


Fem gode råd for å unngå lommetyveri!

postet 06.04.2010 av i Lommetyveri | 0 kommentarer

Vi nærmer oss høysesong for lommetyver og veskenappere. For når solen titter frem så øker antall tyverier i takt med antall soldager. Sommeren er høysesong for lommetyverier, blant annet på grunn av omreisende tyveribander.

Det er derfor viktig å være litt bevisst på dette. Hvis noen ukjente tar kontakt er det greit å tenke på verdisakene. Hvis kontakten skjer like etter et minibankbesøk kan det være grunn til mistanke, selv om det også finnes mennesker uten uærlige hensikter som ber om hjelp.

Opptrer i grupper
Lommetyvene opptrer ofte på kjøpesentra, på bussen, i dagligvarebutikken eller andre steder der det er trengsel. Ofte er det en person som går tett inn på kroppen til ofrene, og distraherer eller avleder slik at offeret får oppmerksomheten på dem, mens en annen tar lommeboken. Lommeboken kan skifte eier flere ganger i løpet av et par sekunder.

Her er fem tips for å unngå å bli utsatt for lommetyveri
1.
Ikke ha lommebok i håndvesken eller baklommen. Oppbevar penger og kredittkort inn mot kroppen.
2. Unngå å ha med deg store pengebeløp.
3. Følg spesielt godt med på verdisakene når det er trengsel, for eksempel på kollektive transportmidler eller ved turistattraksjoner.
4. Ikke skriv ned pinkodene dine, og skjul hånden når du taster koden. Hold øye med bagasjen din til enhver tid.
5. Sjekk om lommeboken er på plass hvis noen «tilfeldig» skumper borti deg.Slik sperrer du kreditten din!

postet 05.04.2010 av i ID-tyveri | 0 kommentarer

Her er en kort innføring i hvordan du oppretter en frivillig kredittsperre. Denne sperringen er uhyre viktig hvis lommebok eller bankkort er kommet på avveie De fleste som yter kreditt sjekker kundenes kredittverdighet, og en sperring hindrer at uvedkommende handler på kreditt på din bekostning. Å handle raskt er svært viktig.

Slik oppretter du gratis, frivillig kredittsperre:

1. Ikke ring, men ta kontakt på e-post, faks eller brev!

2. Skriv litt om hvorfor du vil sperre kreditten din. Hva som har skjedd. Har du mistet lommeboken? Er bankkortet borte?  Kan noen ha fått tak i koden din?

3. Legg alltid ved kopi av gyldig legitimasjon som Bankkort, førerkort eller pass. Sender du e-post, må du skanne inn kopi av legitimasjonen.

4. Oppgi fullt navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Når du fått har lagt inn kredittsperre, mottar du en kode som kan brukes hvis du ønsker å oppheve kredittsperren på et senere tidspunkt. Koden sendes pr. brev.  Frivillig kredittsperre er en type frivillig registrering som først og fremst skjer ved at den registrerte selv (eller oppnevnt verge) tar kontakt. Dette skjer ofte etter tyveri av identifikasjonspapirer, eller fordi man av annen årsak ikke ønsker å få innvilget kreditt.

Experian AS
Fax: 850 20 218
E-post: database@no.experian.com
Brev: Postboks 5275 Majorstuen, 0303 Oslo

Lindorff  Decision AS
Fax: 23 21 10 85
E-post: varsling@lindorff.com
Brev: Postboks 7055, 3007 Drammen

Dun & Bradstreet
E-post: oppdatering@db24.no
Fax: 22 45 93 03
Brev: D&B Kundeservice, Postboks 1419 Vika, 0115 Oslo

Ett tips er å kontakte en lokal bankfilial som kan hjelpe deg med å fakse over nødvendig informasjon og dokumentasjon. Samt at de kan dokumentere at du er den du er.

Unngå kjøp av tyvegods!

postet 04.04.2010 av i Heleri | 1 kommentar

Visste du at kjøp av tyvegods kan gi opptil 6 år i fengsel? Derfor er det alltid lurt å sjekke hvis noen tilbyr deg å kjøpe pent brukt til «innbruddspris». Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det som regel det. På den måten kan du unngå å bli innvolvert i noe straffbart som kan gi deg fra tre til seks år i fengsel. Det meste som produseres i dag av har et unikt nummer fra produsent. Sjekk derfor disse nummerene opp mot annonsene på våre nettsider, eller opp mot registerene vi henviser til i vår linksamling. (F.eks. Falck Sykkelregister.) Hvis du er usikker på om gjenstanden er trygg å kjøpe, anbefaler vi deg å kontakte Politiet. Blir du tilbudt varer hvor id-merkingen er fjernet, bør du avstå fra å kjøpe og heller varsle lokalt Politi på tlf: 02800.

Dette bør du sjekke før du handler noe du er usikker på:
- IMEI nummer (Mobiltelefoner).
- Serienummer/produksjonsnummer (Data, iPod m.m.).
- HIN nummer (Båt).
- Ramme-/chassisnummer (Bil, motorsykkel, moped, ATV, henger, anleggsmaskiner og utstyr m.m.).
- ID-merking/ID-nummer.

Viktige linker:
- Straffeloven om heleri og hvitvasking

Hvordan unngå ID-tyveri?

postet 04.04.2010 av i ID-tyveri | 0 kommentarer

Datatilsynet registrerer et stadig økende antall henvendelser om ID-tyveri. Mange av henvendelsene gjelder Internett. Tilsynet mener den enkelte bør sette seg inn i problemet – hvordan det kan forebygges, oppdages og bekjempes.  – Det eksisterer ingen konkrete tall på hvor mange nordmenn som rammes hvert år, sier senioringeniør Atle Årnes i Datatilsynet. Det vi vet er at dersom utviklingen fortsetter slik det ser ut i dag, vil hver enkelt nordmann måtte regne med å bli utsatt for denne typen tyveri flere ganger i løpet av livet, fortsetter han.  Hvordan kan den enkelte verne seg mot problemet?  Datatilsynet har laget en oversikt over hva en kan gjøre for å verne seg mot ID-tyveri. Først og fremst er det viktig å dele egeninnsats inn i tre faktorer:

Forebygge:
Gode tiltak for å forebygge ID-tyveri er den viktigste faktoren. Ved å være oppmerksom og våken i forhold til kildene de kriminelle benytter kan du allerede oppnå et godt vern.

- Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente på telefon, gjennom e-post, eller over Internett med mindre det er du selv som har initiert trafikken.

- Legg aldri igjen personinformasjon hos selskaper du ikke vet nok om.

- Husk at passord og PIN-koder er personlige, og skal ikke gis til andre.

- Dersom postkassen din ikke er låsbar, bør du vurdere å sette lås på. Tenk igjennom hvor mye informasjon som flyter gjennom denne kassen. Da vil du raskt se at den vil kunne være et førstevalg for kriminelle som ønsker informasjon om deg.

- Rive i stykker dokumenter som inneholder personopplysninger, før disse kastes i avfallsdunken. Dokumenter som har spesiell beskyttelsesverdi, slik som PIN-koder og lignende, bør fortrinnsvis brennes eller destrueres på annen måte.

- Unngå å ha informasjon som kan gi tilgang til beskyttelsesverdig informasjon i lommebok eller vesker.

- Klikk aldri på linker i e-post fra institusjoner du tilsynelatende kjenner for så å legge inn personinformasjon på siden du kommer til; skriv heller inn adressen du kjenner fra før.

- Bruk brannmurer, virusprogrammer, antispionprogrammer til å beskytte din private datamaskin.

- Ikke bruk for enkle passord på dine kundesider, din nettbaserte e-post eller andre sider med beskyttelsesbehov. Vær oppmerksom på at noen virksomheter beskytter passordet ditt for dårlig – derfor kan det være lurt å unngå å bruke samme passord flere steder.

- Ha dine personlige data – dine personopplysninger – på et sikkert sted.

- Sjekk om forbindelsen er beskyttet (kryptert) ved utveksling av persondata.

- Vær oppmerksom på at det går an å reservere seg mot at noen endrer din postadresse via Internett. Kontakt eventuelt Posten om dette.

Oppdage:
Vær våken på signaler som kan tyde på at du er utsatt for et ID-angrep. Dess tidligere slike aktiviteter oppdages, dess større muligheter er det for å begrense skadepotensialet. Vær på vakt hvis:

- Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt.

- Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning.

- Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette.

- Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt.

- Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført

- Dersom du mottar gjenspartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha initiert aktiviteter som gjør dette nødvendig.

- Kontroller nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for, for eksempel en faktura, et avtaleforslag, etc.

- Før jevnlig kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine konti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.

- Vær oppmerksom på at du selv kan sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre via innloggingstjenesten minside (www.norge.no/minside, nytt vindu).

Bekjempe:
Hvis først ulykken er ute og du har blitt utsatt for ID-tyveri, er rask handling det viktigste for å forsøke å begrense skadene.

- Ta kontakt med alle virksomheter hvor du har aktiva for å sjekke omfanget av eventuelle ID-tyveriet.

- Reagert umiddelbart dersom du mottar informasjon om ny konto eller liknende.

- Be om frivillig sperring av kreditt hos kredittopplysningsbyråene. De fleste som yter kreditt vil hente inn kredittverdighet hos slike selskaper, en telefon til disse vil kunne verne deg mot ytterlig skade.

- Steng umiddelbart kontoer som har blitt utsatt for uautoriserte disposisjoner. Be om skriftlig bekreftelse på at stengning er foretatt.

- Sørg for å påpeke urettmessige transaksjoner umiddelbart ovenfor kreditt- eller kortselskap.

- Følg nøye med på at postgangen kommer som normalt. Dersom du har mistanke om urettmessig endring av adresse, ta umiddelbar kontakt med Posten.

- Anmeldt forholdet til politiet

FireFox gir deg ekstra datasikkerhet!

postet 04.04.2010 av i Datasikkerhet | 0 kommentarer

Firefox-tillegget FireFound kan hjelpe deg med å bli kvitt sensitiv informasjon hvis PCen eller Macen din blir stjålet.

FireFound er et helt unikt og ganske så genialt tillegg som du kjører sammen med FireFox. Og er du heldig, så kan du med FireFound, gjøre noe med sensitiv informasjon selv etter at den bærbare PCen eller Macen er stjålet.  Tillegget er, som er gratis, installerer du enkelt og greit herfra.  For å registrere deg trenger du bare å skrive inn brukernavn og passord, og når det er gjort er du registrert i FireFounds systemer. Du kan da logge deg på kontoen din for å sjekke hvor i geografien du befinner deg.  Informasjonen er ikk 100% nøyaktig, ettersom programmet IP-adressen for å lokaliseringsdataene den stjålne maskinen, men det gir deg uansett viktig informasjon om hvor maskinen befinner seg.

Utviklereren av FireFound presiserer at eventuell pågripelse må foretas av politiet.  Med FireFound kan du også sette opp epost-varsling hvis noen starter Firefox mer enn X antall miles (en miles er 1.6 kilometer) unna din nåværende posisjon, og du kan også forhåndsdefinere hva som skal slettes hvis maskinen blir stjålet.  Ved å aktivere funksjonen «Activate Data Protection» på FireFounds-kontoen din, vil den som starter Firefox ha kun 30 sekunder på å skrive inn ditt brukernavn og passord. Klarer ikke vedkommende det, vil de forhåndsdefinerte Firefox-dataene bli slettet automatisk. Dette kan være alt fra nettleser-cache til nedlastingshistorikk, informasjonskapsler og, ikke minst, lagrede passord.

Fjernstyrt overvåkning av egen PC er ikke noe nytt, og blir vanligere og vanligere etterhvert som kleptomane tjuvradder med ustelt hår, ubarberte kjake og hullete bukser rapper med seg laptoper og mobiltelefoner i et uoppmerksomt øyeblikk.

Så langt har ikke nettleseren spilt noen aktiv rolle når detektivarbeidet innledes, men her kan det faktisk ligge lagret mengder med sensitiv informasjon som du ikke vil at andre skal få tak i. Mange lar for eksempel Firefox, Internet Explorer, Opera eller Safari automatisk lagre innloggingsinformasjon til alt fra mail-kontoer til back-up-tjenester.

Tyverisikring

Med Firefox-tillegget FireFound kan du kanskje klare å gjøre noe med denne informasjon selv etter at den bærbare PCen eller Macen er stjålet.

Tillegget er, som vanlig er når det kommer til Firefox-tilegg, gratis, og installeres enkelt og greit ved å trykke på denne lenken.

Ved første gangs kjøring får du beskjed om å skrive inn brukernavn og passord, noe som framstår som litt forvirrende, ettersom du ikke får beskjed om hvem som ønsker navnet og passordet ditt. Når det er gjort er du registrert i FireFounds systemer, slik